Requiem (KV 626) | W.A. Mozart (1756-1791)
Een meesterwerk gehuld in mysteries
Mozart's Requiem is een meesterwerk waarvan de ontstaansgeschiedenis is gehuld in mysteries. Dit maakt de compositie des te fascinerender en emotioneler. Wilt u Mozarts ‘Requiem’ écht beleven en ervaren wat een ‘live’ uitvoering met u kan doen, kom dan luisteren in prachtige historische kerken en het Concertgebouw in Amsterdam. De uitzonderlijke talenten van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands o.l.v. dirigent Pieter Jan Leusink staan garant voor een uitvoering die intens, ontroerend en meeslepend zal zijn.
Op een dag staat een onbekende voor Mozarts deur, die vraagt of hij een Requiem wil componeren. Hij zal vorstelijk betaald worden. Wolfgang neemt het werk aan. De geheimzinnige opdrachtgever blijft onbekend. De mysterieuze bezoeker bleek een rijke amateur-musicus te zijn: graaf Franz von Walsegg-Stuppach. Deze had de gewoonte anoniem stukken te bestellen, dan eigenhandig over te schrijven en vervolgens te laten uitvoeren. Daarbij wekte hij graag de indruk zelf de componist te zijn, al hadden zijn gasten hem wel door. Voor Wolfgang is het geheimzinnig en angstig tegelijk. Hij voelt zich ziek en begint zich steeds meer in te beelden dat vijanden hem vergiftigd hebben. Hoge koorts en hevige pijnen worden in werkelijkheid veroorzaakt door een gevaarlijke nierziekte. Constanze ziet dat Wolfgang ernstig ziek is.
Ze verzorgt hem zo goed mogelijk, maar Wolfgang wordt steeds zwakker. Niettemin blijft hij doorwerken aan het Requiem en op 4 december zingen enkele vrienden, die aan zijn ziekbed verschijnen, het Requiem. Toen ze het Lacrimosa zongen, werd Mozart door ontroering bevangen en moest hij de muziek terzijde leggen. Omdat hij voelt dat zijn krachten afnemen, vertelt hij zijn leerling Franz Xavier Süssmayer hoe het Requiem voltooid moet worden.
Op verzoek van Mozarts echtgenote voltooide Süssmayr het Requiem. Het Sanctus, Benedictus, Agnus Dei en Communio zijn in meerdere of mindere mate van zijn hand. Onbekend is in hoeverre aan deze delen nog concrete aanwijzingen van Mozart zelf ten grondslag liggen. Sommige onderdelen zijn eenvoudig herhalingen van originele Mozart-delen, zoals in het Communio (Lux Eterna), waarin het complete Introitus en de Kyrie-fuga (iets aangepast) worden herhaald.
Maandag 5 december 1791 sterft hij in de armen van Constanze. De volgende dag wordt hij begraven. Het was die dag zo’n noodweer dat de enkele vrienden voor het graf was bereikt al vertrokken waren. De doodgraver herinnerde zich niet meer de precieze plaats. Zo is de laatste rustplaats van de geniale componist onbekend gebleven. De grootste herinnering aan Wolfgang Amadeus Mozart is niet een grafsteen maar een erfenis van 626 composities waardoor zijn naam altijd zal blijven voortleven.
Authentiek
Het programma wordt vertolkt op authentieke instrumenten uit Mozarts tijd. Zo zal er geen moderne Clarinet spelen maar de klassieke Bassethoorn. Mede door gebruikmaking van deze instrumenten en de bijzondere stemming (430Hz) krijgen de composities een speciale klankkleur.
Reserveer nu uw kaarten en ervaar de Mozarts Requiem
